Săptămâna Şcoala altfel

Activităţi culturale pentru copii
la Săptămâna Școala altfel 2015 (6-10 aprilie)

O selecție de teme interesante convinge copiii să-şi cunoască mai bine oraşul, permite familiarizarea acestora cu domeniul cultural, dar și experimentarea unor activităţi artistice inedite. În cadrul Săptămânii Şcoala altfel 2015 (6-10 aprilie), vă propunem, ca și în 2014 şi 2013, organizarea unor ateliere chiar în spațiul instituției de învățământ.

Atelierele sunt organizate de Global Mindscape în colaborare cu Anaid Art Gallery, Fundaţia Löwendal şi Muzeul Municipiului Bucureşti, în cadrul proiectului Caravana Muzeelor pentru școli și grădinițe. Toate temele discutate sunt ilustrate prin proiecţii, iar materialele de lucru sunt puse la dispoziţia participanţilor de către organizatori.

Ateliere copii Caravana Muzeelor pentru scoli si gradinite Saptamana Scoala altfel 2015

Peripețiile lui Ulise: în introducere discutăm despre eroii preferaţi, apoi despre Ulise și despre alți eroi reprezentați de mari artiști de-a lungul vremii, cum ar fi Hercule sau David. Apoi amintim diferenţele dintre o pictură şi o sculptură şi povestim despre sculpturile de mari dimensiuni și picturile realizate de Alexandru Rădvan. Pentru a înţelege mai bine una dintre lucrările acestui artist contemporan, detaliem povestea Calului troian. La atelier realizăm schițe și pictăm eroul preferat.
În colaborare cu: Anaid Art Gallery

Bijuterie de legendă: fascinanta poveste a bijuteriilor create de Mihaela Zvîncă, decorate cu imagini de prințese, coroane, cranii, lebede, pietre prețioase sau castele, ne va inspira să concepem împreună bijuterii unicat. Povestim despre tipuri de bijuterii, materiale folosite şi modul de prelucrare a acestora şi despre tehnicile abordate de designer-ul Mihaela Zvîncă, printre care se numără şi colajul. Realizăm desene cu creioane acuarelabile pentru propriile medalioane, decupăm formele şi le lipim pe plăcuţe de aluminiu. La final participanţii vor avea bijuterii originale, numai bune de purtat sau de dăruit cuiva drag.
În colaborare cu: Anaid Art Gallery

Puterea reclamei: ne amintim reclame de succes mai vechi sau mai noi, discutăm despre interpretările artistului Mihai Florea și realizăm o reclamă la un produs preferat, folosind imagini-clișeu (tehnică mixtă: colaj și creioane acuarelabile).
În colaborare cu: Anaid Art Gallery

Despre marionete – Copiii vor observa modul în care lumea artei și cea a teatrului s-au împletit în creația artistului de origine danezo-rusă George baron Lӧwendal, care spunea: “păpușa are mișcări mult mai vii decât omul adevărat, pe care îl stingheresc construcția anatomică și legea gravitației”. La atelier ne familiarizăm cu schițele de marionete realizate de George Lӧwendal și imaginăm personaje și aventurile acestora.
În colaborare cu: Fundaţia Lӧwendal

Ciclul Cunoaşte-ţi oraşul!
De la Curtea Veche la Palatul Suţu: surprindem momente importante din istoria oraşului Bucureşti pornind de la Curtea Veche şi de la Palatul Suţu, iar la atelier realizăm, în echipe, picturi decorative cu personaje istorice în medalionul central, pe carton de dimensiune mare.
În colaborare cu: Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Voievodal Curtea Veche şi Palatul Suţu

Colecţia doctorului George Severeanu: povestim despre valoroasa colecţie de numismatică a primului medic radiolog din România şi despre apariţia leului românesc, iar la atelier concepem designul unei bancnote, folosind însemnele specifice.
În colaborare cu: Muzeul Municipiului Bucureşti – Muzeul George Severeanu

Viaţa cotidiană în picturile lui Theodor Aman: descoperim viaţa cotidiană în Bucureştiul secolului al XIX-lea prin intermediul lucrărilor realizate de Theodor Aman, artist apreciat în epocă şi fondator al Școlii de Belle-Arte din Bucureşti, iar în cadrul aplicaţiei practice ne imaginăm un bal în atelierul artistului.
În colaborare cu: Muzeul Municipiului Bucureşti – Muzeul Theodor Aman

Ciclul Istoria unei familii
Familia Macovei: cunoaştem clădirea din alte vremuri care adăposteşte colecţia arhitectului diplomat Pompiliu Macovei şi a soţiei acestuia, pictoriţa Ligia Macovei. Pasiunea de a colecţiona a celor doi soţi a început cu arta populară; vom păşi pe urmele lor, iar la atelier vom picta o trăistuţă decorată cu motive tradiţionale româneşti.
În colaborare cu: Muzeul Municipiului Bucureşti – Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei

Familia Nottara: aflăm detalii despre una dintre personalităţile teatrului românesc, actorul Constantin I. Nottara, precum şi despre fiul acestuia, compozitorul Constantin C. Nottara. Descoperim muzeul memorial care le este dedicat, cu atmosfera unei reşedinţe din perioada interbelică şi, inspiraţi de medaliile, diplomele şi trofeele din muzeu, în cadrul atelierului realizăm o diplomă şi o medalie.
În colaborare cu: Muzeul Municipiului Bucureşti – Muzeul C.I. şi C.C. Nottara

Familia Storck: ne familiarizăm cu o apreciată familie de artişti, a cărei istorie a început în secolul al XIX-lea cu sculptorul român de origine germană Karl Storck, primul profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte înfiinţată la Bucureşti, continuând cu fiii acestuia, Carol şi Frederic. Peisajele Ceciliei Cuțescu Storck, soţia lui Frederic, realizate la Balcic, unde cei doi soţi aveau o vilă în vecinătatea Castelului Reginei Maria, ne vor inspira să realizăm peisaje marine pline de culoare.
În colaborare cu: Muzeul Municipiului Bucureşti – Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuțescu Storck

Pentru derularea unei activităţi este nevoie de aproximativ 1 oră şi 30 minute (la care se adaugă 30 minute pentru organizare).
Taxa de participare (include materialele folosite):
– 10 lei / participant / atelier pentru grupuri de peste 20 copii care optează pentru 3 ateliere
– 15 lei / participant / atelier pentru grupuri de peste 20 copii sau pentru grupuri de 10-20 copii care optează pentru 3 ateliere
– 20 lei / participant / atelier pentru grupuri de 10-20 copii
Pentru detalii și înscrieri vă rugăm să ne contactați la:
caravana.muzeelor@gmail.com
0724 083 932 (Angelica Iacob)
Atelierele propuse pentru Săptămâna Şcoala altfel 2015 sunt organizate de Global Mindscape în colaborare cu Anaid Art Gallery, Fundaţia Löwendal şi Muzeul Municipiului Bucureşti, în cadrul proiectului Caravana Muzeelor pentru școli și grădinițe.

2 gânduri despre “Săptămâna Şcoala altfel

  1. Pingback: Săptămâna Şcoala altfel | Berceni - cultura, istorie

  2. Pingback: Pregătiri intense pentru Săptămâna Școala altfel (6-10 aprilie 2015) | Caravana Muzeelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s