Desenele copiilor

Din experienţa noastră de organizare a atelierelor pentru copii, am putea spune că desenul stârneşte mari pasiuni şi, în acelaşi timp, exprimă pasiunile copilului.
Copiilor le place să deseneze mai ales pentru că această activitate are o componentă ludică foarte puternică: prin desen copiii îşi construiesc propria lume şi ne povestesc despre aceasta printr-un altfel de limbaj decât cel verbal sau scris (cu care noi, adulţii, suntem obişnuiţi). Desenul în viaţa unui copil nu este o activitate izolată, ci trebuie privit drept o formă de explorare a lumii, de comunicare, de independenţă chiar. Astfel, desenele comunică preocupările şi interesele copilului, felul în care vede lumea înconjurătoare şi cum se raportează la aceasta. Pentru Sonia (6 ani) desenul este o formă explicită de comunicare: atunci când nu reuşeşte să exprime ce doreşte folosind limbajul verbal, realizează desene explicative pentru mama ei.
Lui Matei (6 ani) îi place să deseneze dragoni, dinozauri, păianjeni, şopârle, şerpi şi multe alte vieţuitoare, el fiind pasionat de partea zoologică a vieţii, după cum ne-a povestit mama lui. Şi, aşa cum copiii au jucării sau poveşti preferate, au şi motive preferate în desene, pe care le explorează în mod repetat, până la epuizare. Nu de puţine ori am observat la ateliere că un participant, indiferent de tema/tehnica propusă de noi, a introdus în lucrare motivul preferat: la un atelier de bijuterii, un băieţel a desenat pe medalion maşina care-i plăcea; la un atelier de decorare a pernuţei proprii o fetiţă a pictat o balerină, pe care părinţii au recunoscut-o ca făcând parte din imaginarul fetiţei; iar un alt băieţel a reprezentat, la mai multe ateliere, o fantomă dintr-un joc, inserată cu măiestrie pe lângă personajele „cerute” de către noi.
Şi pentru că nu caută realismul în reprezentare decât la vârste mai mari, copiii realizează cu uşurinţă desene spontane şi expresive, care le oferă o mare satisfacţie şi le întăresc încrederea în forţele proprii.

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s